Ingrediente pentru blat:
- 6 oua intregi
- 6 linguri (de supa) de zahar tos
- 6 linguri de faina alba
- 6 oua intregi
- 6 linguri (de supa) de zahar tos
- 6 linguri de faina alba
Blatul este de fapt un Pain d’Espagne clasic si ca orice lucru clasic daca nu este bine facut isi
pierde valoarea (in cazul nostru valoare inseamna gust, aspect si
consistenta). Se pregateste o forma de tort demontabila sau o cratita
de INOX cu peretii verticali cu diametrul de cca 25 cm si inaltimea
peretilor de cca 7 cm ungand-o cu putin unt si tapetand-o apoi cu faina
sau hartie de copt. Forma astfel pregatita se pastreaza la indemana,
intr-un spatiu rece (in camara sau in frigider) pana compozitia pentru
blat este gata.
Se pune in functiune cuptorul astfel incat sa temperatura sa fie
constanta – cca 180 grade – in momentul in care va incepe coacerea
blatului de Pain de Spagne. Intr-un castron incapator sau intr-o oala
inalta de INOX (15 – 20 cm inaltime) se amesteca cele 6 oua intregi cu 6
linguri (de supa) de zahar tos. Se bate energic compozitia cu telul
pret de cca 30 minute(sau cu un mixer cu accesorii speciale pentru montat albusuri – evident ceva mai putin timp
) pana cand compozitia devine cremoasa (fara urme de granule de zahar)
si de culoare galben deschis (galben pai). Pentru a fi siguri ca
amestecul de zahar cu oua este suficient de bine batut se vor desena, cu
o furculita, pe suprafata amestecului cercuri concentrice; daca
cercurile isi pastreaza forma pret de 10 – 15 secunde compozitia este
bine preparata si se poate incepe adaugarea fainei. Cele 6 linguri de
faina se adauga pe rand amestecand totul (de jos in sus) foarte incet cu
telul sau cu o lingura de lemn utilizata doar pentru prajituri
(eventual frecata in prealabil cu putina coaja de portocala sau de
lamaie). Nu se pune a doua lingura de faina pana ce prima lingura de
faina nu s-a incorporat perfect in compozitia de oua cu zahar s.a.m.d.
pana se termina cele 6 linguri de faina. Aluatul, care trebuie sa fie
vascos si uniform (fara cocoloase de faina) se toarna, evident cu multa
grija, incet, aplecand usor vasul in care s-a preparat deasupra formei
de tort sau a cratitei de copt, asternand astfel pasta in straturi
succesive pana se termina.
Se introduce, avand grija sa evitam miscari bruste, vasul cu aluat in cuptorul fierbinte la 180 de grade.
Nu se deschide cuptorul timp de minim 30 de minute. Timpul de coacere
variaza de la cuptor la cuptor dar in mod obisnuit blatul este copt in
momentul in care se observa ca se desprinde singur de pe peretii vasului
(dupa cca 45 de minute de coacere la 180 de grade) si suprafata sa este
usor bombata. Cand este copt se scoate din cuptor, se asteapta sa se raceasca si se taie in 3 parti egale.
Ingrediente pentru sirop:
- 250 gr zahar
- 250 ml apa
- 1/2 lamaie mare sau o lamaie mica
- 250 gr zahar
- 250 ml apa
- 1/2 lamaie mare sau o lamaie mica
Se pune la fiert zaharul, coaja de lamaie intreaga (nu rasa) si apa
intr-o craticioara la foc repede si se fierbe pana scade astfel incat sa
se obtina un sirop putin vascos. Siropul este gata cand fierband pe
suprafata sa se formeaza „margeluse”. Cand este gata se adauga zeama de
lamaie si se da la rece.
Ingrediente pentru gemul de portocale:
- 1 kg portocale (5-6 portocale depindede marime)
- 1 kg zahar
- 1 lamaie mare
- 1 kg portocale (5-6 portocale depindede marime)
- 1 kg zahar
- 1 lamaie mare
Se fierb portocalele intregi intr-o oala incapatoare in cca 2 l de
apa (apa trebuie sa acopere bine fructele) 40 – 50 de minute. Se scot
din vasul in care au fiert si se lasa la racit. Dupa ce s-au racit se
trec prin masina de tocat carne sau alt ustensil de bucatarie care poate
macina. Se adauga zaharul (1 kg) se amalgameaza bine totul. Se asteapta
cca 30 de minute pana se topeste zaharul si se fierbe compozitia timp
de cca 90 de minute pe foc mic pana cand amestecul scade si devine un
gem destul de consistent. Se lasa la racit. Cand este rece se adauga
zeama de o lamaie mare.
Acest „gem” se poate face si in cantitati mai mari – evident pastrand
proportiile – si se poate pastra in camara, in borcane inchise ermetic –
ca orice alt gem, astfel incat sa poata fi utilizat pentru a prepara
acest tort si in perioadele din an in care nu se gasesc portocale.
Dupa ceva munca, e drept, o sa va bucurati de cel mai aromat tort din lume. Daca sunteti fan portocale, nu trebuie sa il ratati Sa va fie de cel mai bine!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu