Ingrediente
BLAT
- 680 g faina
- 450 g zahar
- 6 linguri cacao pudra
- 2 lingurite bicarbonat de sodiu
- 1 virf de cutit sare
- 200 ml ulei
- 2 linguri otet alb sau de mere
- 2 lingurite total esenta de vanilie si/sau rom
- 350 ml apa
GLAZURA
- 120 ml lapte de soia sau apa
- 250 g ciocolata amaruie (de post)
- esenta de vanilie, rom sau alte arome (menta, portocala, migdale, cocos), dupa gust
- [optional] nuci, seminte de rodie si bucatele de ciocolata [foto] SAU in functie de preferinte ciocolata, caramel, alune, nuci, cocos, fructe etc. pentru decorat
Mod de preparare
BLAT: Intii incalzeste cuptorul la 175C. Intr-un castron mai mare, combina ingredientele uscate (primele 5) si amesteca bine. Fa 3 gropite in acest amestec, in care pune uleiul, otetul si esenta de vanilie/rom. Acopera totul cu apa si amesteca rapid numai pina cind devine omogen (nu amesteca excesiv). Daca mai este nevoie, mai adauga citeva linguri de apa asa incit consistenta amestecului sa fie ca un iaurt mai gros. Apoi toarna intr-o tava de 20x30cm sau o marime asemanatoare si tine in cuptor la 175C pentru 30-40 min pina cind se coace complet la mijloc (dar tortul ar trebui sa nu fie prea uscat atunci cind il scoti din cuptor). Blatul se poate taia pe orizontala si umple cu parte din crema/glazura sau lasa intreg si acoperi cu glazura. Se poate adauga glazura imediat sau, preferabil, dupa ce blatul se raceste putin se poate taia un strat foarte subtire de la suprafata si apoi acoperi cu glazura.
VARIANTA: pentru un tort "alb" inlocuieste cacaua cu 1 lingura pudra de vanilie si 5 linguri de faina sau nuci pulverizate.
GLAZURA: Intr-o cratita mica, incalzeste apa sau laptele de soia pe foc mic. Adauga ciocolata amestecind incontinuu pina se topeste complet si omogenizeaza. Ia de pe foc si adauga esenta de vanilie. In timp ce topesti ciocolata poti adauga putin zahar (in functie de ciocolata folosita si gustul personal). Daca vrei sa faci un tort "cu etaj", e mai bine sa prepari glazura in cantitate dubla, sau poti adauga alte ingrediente la o budinca de vanilie vegana [din comert/preparata], pentru o umplutura deosebita: caramel vegan, unt de arahide, gem, fructe proaspete.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu